fbpx

PEDAGÓGUSAINK

SPALA SÁRA

A nevem Spala Sára Éva. Középiskolai tanulmányaimat 2000 és 2004 között a budapesti Nagy László Gimnáziumban folytattam.

Mindig is szerettem másoknak segíteni, már egész kicsi gyerekként is, talán ez velem is született. Egyértelmű volt számomra, hogy segítő szakmát fogok választani.

Többféle szakmán gondolkoztam (pl. orvos, gyógytornász), de végül egy kedves ismerősünk hatására, aki fejlesztő pedagógus volt és nagyon szerette a munkáját, jelöltem meg anno a gyógypedagógia szakot az ELTE BGGYK karán. Így hát az utam az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karára vezetett (Budapest), ahol 2010-ben Logopédia tanár és szomatopedagógia terapeuta szakon diplomáztam le.

A gyógypedagógiai tanulmányaim kezdetén, az első év végén részt vettem RETT szindrómás gyermekek nyári táboroztatásában. Ez meghatározó élmény és érintés volt számomra. Egy hétig ,minden felelősséggel együtt, teljesen rám volt bízva egy súlyosan halmozottan sérült gyermek. Minden erőmet és energiámat belefektettem, hogy amit csak tud kihozzak belőle és egy aktív, számára is sok élmény nyújtó tábora legyen. Ennek eredménye megdöbbentő volt számomra, a kislány teljesen kinyílt, olyan rejtett képességei nyilvánultak meg, amiről eddig a szülei se tudtak. Elképesztő élmény volt ez számomra, többet tanultam akkor egy hét alatt a gyógypedagógiáról, mint a főiskolán. Ekkor döntöttem el, hogy én szeretnék súlyosan halmozottan sérült gyermekekkel foglalkozni.

Mivel a folyamatos tanulás és önképzés híve vagyok, a diploma megszerzésével nem fejeződtek be tanulmányaim. 2010 és 2015 között több minősítést is sikerült kiérdemelnem:

- The Thirty – First International Workshop (Cluj- Napoca, Romania) - Certificate of attendance the Feuerstein Instrumental Enrichment (FIE) Workshop (BASIC (FIE-B) level I.)

- Feuerstein Institute – The International Institute for the Enhancement of Learning potential (Jerusalem, Israel) - Certificate of attendance the Feuerstein Instrumental Enrichment Workshop ((FIE) Level I.)

- Nyelvlökéses nyelés terápiás kurzus

- Nyborg's Concept Teaching Method

- Orrhangzós terápiás kurzus

- PROMPT Therapy course (Budapest)

 

Jelenleg ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, mesterképzés (MA) keretein belül vannak folyamatban lévő tanulmányaim.

Szakmai tapasztalataimat tekintve a következőket emelném ki pályafutásomból:

- 2009 első fele: GEM Kognitív Klinika (korábban: Mediált Tanulásért Alapítvány), Budapest

- 2009 második felétől 2010 végéig (főiskolai tanulmányok mellett): önkéntes szerződéssel dolgoztam a Mediált Tanulásért Alapítványnál, ahol a 0 és 20 év közötti enyhe, középsúlyos és súlyos állapotban lévő gyermekek, fiatalok beszéd, mozgás és kognitív fejlesztését segítettem

- 2010 végétől egészen 2015-ig segítettem a fenti alapítvány tevékenységét, mint gyógypedagógus

- 2015 júliusától a Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Szakiskolában dolgoztam utazó gyógypedagógusként

  • 2018 óta a Veni Vidi Vici alapítvány táborához tartozok

Alapvetően fontos számomra a hit és a keresztény erkölcsi értékek. Emellett úgy gondolom, hogy a szakmai motivációt az elért eredmények, illetve a szülők és gyermekek visszajelzései, szeretete, hálája erősíti.